Figyelj oda, mit eszel - tudatos táplálkozás

Nem minden táplálék, amit annak hiszel

Napjainkban egyre többször tapasztalhatjuk, hogy a tudatos táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmünket. Azonban sokan még mindig nem tudják, miért fontos, hogy kétszer is megnézzünk, mit eszünk. Te ne tartozz közéjük!

Miért fontos a tudatos táplálkozás?

Azért, mert a rengeteg szennyezésnek és feldolgozott, génmódosított élelmiszernek köszönhetően napjainkra az asztalra kerülő táplálékaink egy részét tápanyag tartalmuk miatt már nem is nevezhetjük joggal tápláléknak. Rengeteg vegyszert viszünk be a szervezetünkbe az elfogyasztásukkal, amik a testünkben, szerveinkben leülepedve képzik az oly sokszor emlegetett salakanyagokat. Ezek gátolják, hogy a szerveink maradéktalanul betöltsék funkcióikat, ezáltal emésztési zavarokat okoznak és akadályozzák a szervezetünk egészséges működését. Ezért van szükségünk a méregtelenítésre. Ráadásul elfogyasztott élelmiszereink vitamin, ásványianyag és rost tartalma az elmúlt évtizedekben nagyon lecsökkent.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztását nem igényli a szervezetünk

Bizonyos élelmiszerek nemhogy nincsenek jótékony hatással a szervezetünkre, de fogyasztásuk egyenesen megbosszulja önmagát. Ilyen például a cukor, ami csak az energiapótlásra alkalmas, de ezt az energiát bőségesen megkapjuk más ételekből: gyümölcsökből, zöldségekből, tejtermékekből. Így a szervezetünk számára a cukor csak üres kalóriát jelent. A cukor édes íze azonban egyeseknél függőséget jelent. Ezért egyesek minden nap fogyasztanak édességeket, víz helyett cukros üdítőket, ami elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet. Ilyen addiktív anyagok az ízfokozók is, amelyek az agyunkra ható kémiai vegyületek: általuk az ételek ízét sokkal intenzívebbnek érezzük.

Szintén elhízást okoz a búzából készült finomliszt, ugyanis a finomító eljárásnak köszönhetően közel nullára redukálják a rosttartalmát, ami miatt fogyasztásakor csak a vércukorszintünk ugrik meg. Ezáltal hirtelen jóllakottság érzetét kelti, de ez a jóllakottság hamar elmúlik. A kémiai folyamatok segítségével előállított étolaj fogyasztása is káros élettani hatásokkal jár: helyette érdemes a természetes, hidegen sajtolt olajokat választanunk.