szív és érrendszeri betegségek

A kánikula egészségügyi kockázatai

Már hetek óta tombol a kánikula, ez az év legmelegebb időszaka. Amellett, hogy nehezebben végezzük el napi teendőinket, nem szívesen lépünk ki a házból, tengerpartról vagy legalább légkondicionált helyiségről álmodozunk, bizony arra is gondolnunk kell, hogy a jelen körülmények nem csak pszichikailag jelentenek kivívást számunkra. A hatalmas hőség ugyanis szervezetünket is megviseli. Ez a szívbetegek körében akár egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Miért veszélyes a nagy meleg a szívbetegekre?

A megváltozott körülmények mellett szervezetünk igyekszik szinten tartani az egészséges működéséhez szükséges testhőmérsékletünket. Ez gyakoribb szívösszehúzódásokat igényel, mert a szervezet a vérkeringés gyorsításán dolgozik. Ez fáradtsághoz, vérnyomás ingadozáshoz, rosszullétekhez vezethet.

A meleg következtében kitágulnak az ereink, ami hatalmas kockázatot hordoz magában a szív és érrendszeri betegséggel küzdők esetében. Vérnyomásunkra ez csökkentő hatást gyakorolhat, azonban nagyon fontos, hogy a magasvérnyomásos betegek ilyenkor se hagyják el gyógyszereiket!

Különös veszélyeztetettségnek ilyenkor az érelmeszesedéssel küzdő betegek vannak kitéve: számukra ugyanis a szív megnövekedett vérkerigés igényét az elmesedés miatt nem tudják biztosítani a kitáguló erek, így könnyen oxigénhiányos állapotba kerülhet a szívük.

Hogy védekezzünk a meleg okozta komplikációk ellen?

Nagyon fontos a folyamatos folyadékpótlás, ugyanis ilyenkor megnövekszik a kiszáradás esélye. Nemcsak a bőrünk, de egész szervezetünk védelmének érdekében igaz a szabály: délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a tűző napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékos helyeket! Ebben az időszakban igyekezzünk tartózkodni a megerőltető fizikai aktivitástól is: a sportolást is próbáljuk a reggeli vagy késő délutáni, esti órákra időzíteni.

Ilyenkor fokozott fontossággal bír az is, hogy odafigyeljünk egymásra: intsük óvatosságra hozzátartozóinkat is! Ebben az időszakban szintén érdemes meglátogatni orvosainkat. Ha gyakori rosszulléteket okoz a megnövekedett hőmérséklet, mindenképpen keressük fel a kardiológust!