Hogyan ismerhető fel a menedzserbetegség?

A menedzserbetegség valami új divatos kifejezés vagy tényleg egy valós egészségügyi probléma? Az embernek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen veszedelmes betegségek leselkednek rá. Persze nem azért, hogy legyen mitől félnie, hanem azért, hogy tisztában legyen azzal, mik azok az óvintézkedések és szűrővizsgálatok, amik sosem maradhatnak el akkor, ha egészséges szeretne maradni. Ebben a cikkben egy olyan betegségcsoport kerül porondra, amely az irodai dolgozókra, különösen a felelős beosztásban lévőkre veszélyes: a menedzserbetegség.

Mi is az a menedzserbetegség?

Menedzserbetegségnek nem egy konkrét betegséget, hanem egy – jellemzően a menedzseri beosztásban lévőknél kialakuló – tünetegyüttest nevezünk. Az érintettek jellemzően feszített munkatembóban dolgoznak, a munkájuk sok stresszel jár és kevés pihenést engedhetnek meg maguknak. Ez gyakran rendszertelen étkezéshez és csökkent fizikai aktivitáshoz vezet. A menedzserbetegség tünetei gyakran a feszültség, fáradékonyság, gyakori fejfájás, nyugtalan alvás és a testmozgás hiánya miatt az elhízás, amely a korábban említett tünetekkel együtt nagyban hozzájárul különböző kardiológiai problémák kialakulásához. Ilyen szív és érrendszeri problémák lehetnek a magas vérnyomás, diabétesz, a megnövekedett kockázattal kialakuló szívinfarktus és stroke (agyérgörcs). Ezek a tünetek jellemzően már a negyvenes éveikben járó embereknél is jelentkeznek.

A menedzserbetegségek csak a menedzsereket veszélyeztetik?

Egy amerikai kutatás szerint a korábban tárgyalt tünetegyüttes nemcsak a felelős beosztásban dolgozókat azaz az ún. menedzsereket, de már a többi irodai dolgozót is veszélyeztetik. Ennek oka a túlzott megfelelési kényszer, a munkahelyi bizonytalanság és az, hogy ők is egyre többet stresszelnek és túlóráznak, azonban jellemzően még nem élnek olyan tudatos életmód szerint, mint a menedzserek. A kutatás szerint ez az oka annak, hogy napjainkban a beosztottak esetében még nagyobbra növekszik a tünetegyüttes megjelenésének rizikója, mint a vezetőknél.

Hogyan előzhetjük meg a menedzserbetegség kialakulását?

A kulcskifejezés iss valóban a MEGELŐZÉS. Tudatos életmód kialakításával, életmódváltással előzhető meg a menedzserbetegségek kialakulása. Nagyon fontos, hogy még ha tünetmentesek is vagyunk, rendszeresen (legalább 1-2 évente egyszer) megjelenjünk a szükséges szűrővizsgálatokon.